I torsdags blev medie-eleverna på Broby Grafiska inbjudna till demokrati centrum för att se en teaterföreställning vid namn "Den fjärde månaden". Pjäsen framfördes av Odysseteatern och är skriven av Björn Boström.
Teaterföreställningen handlar om en invandrarfamilj i Sverige. Huvudkaraktärerna (de enda i teatern) består av Anders Berg och Tuvalisa Rangström som spelar bror och syster i familjen, Josef och Alina. Konsekvenserna av familjens hårda regler och gamla traditioner, är huvudämnet och vi ser under pjäsens gång vad detta leder till. Pappan som är överhuvudet i familjen tycks ha svårt att vänja sig vid det svenska samhället och uppmuntrar inte resten av familjen att anpassa sig heller. Josef som ser upp till sin far, följer väldigt konkret hans uppfostran och får i uppgift som storebror att ta på sig ansvaret för hur Alina ska föra sig i livet. Det vill säga inget tillgjort utseende i form av fina kläder eller kosmetika, inga pojkrelationer eller sena kvällar. Dessutom höga krav på att skolbetygen ska vara utmärkta. Josef som är man och därmed står högre i rang än kvinnan, har å andra sidan friheten att göra vad han vill trots traditionerna. Konsekvenserna börjar då hon efter en tid bott hos Josef. Hon träffar i hemlighet en kille i skolan med ursprung från Turkiet. Josef får reda på detta och blir vansinnig då det bryter mot allt han lärt henne om deras tro. När hon kommer hem från skolan blir hon brutalt misshandlad av sin broder. Alina rymmer då hon vaknar upp, knappt vid liv efter misshandeln. Hon återvänder efter ett tag för att förlåta sin bror, trots det han gjort. I paniken över att inte kunna förklara var Alina hållit hus för sina föräldrar under hennes rymning, berättar Josef för hela släkten vad hon hade gjort med den turkiska killen. De ansåg att hon smutskastat familjens heder, och denna smuts skulle tvättas bort snarast. Eftersom Josef hade ansvaret för Alina och nu misslyckats med sin uppgift fick han chansen att gottgöra familjen genom att döda henne. Alina kom hem och bad på sina bara knän att bli förlåten. Men trots sin kärlek till sin syster var hedern viktigare. I samma mening som hon skulle berätta att hon var med barn stack han kniven i henne, vilket blev hennes död. Väl i fängelset får Josef besök av sin döda syster som vålnad där hon ständigt påminner honom om mordet på henne och hennes barn.
Detta tycker vi:
Pjäsen har ett bra ämne som var aktuellt och framfördes till en bra målgrupp, som är ungdomar som studerar på gymnasiet. Det var talangfulla skådespelare och det var givetvis ett stort plus att pjäsen innehöll endast två skådespelare som framhävde hela denna historia. Man fick följa dem i olika tidskepnader vilket underlättade koncentrationen lite då hela speltiden var på 60 minuter. Handlingen i teatern var dock lite för fokuserad på dessa två individer och deras relation. Inga förklaringar på samhällets nederlag och varför hedersmord är sådant stort ämne, något vi tycker är det viktigaste att poängtera i detta ämne. Så i det stora hela var det en helt okej pjäs men borde utveckla sina tankar kring hedersmord, inte bara förklara att det är en hemsk företeelse. Kommunicera mer med ungdomar så de vet hur de ska hantera denna fråga!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar